You are here:

Znaczenie olejku rycynowego w kosmetologii

Znaczenie olejku rycynowego w kosmetologii
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Olej rycynowy swe miano posiada dzięki rącznikowi pospolitemu. Olej rycynowy jest jedynie wytworem roślinnym, który jest pozyskiwany na terenie całego globu z nasienia tej rośliny. Olejek ten pozyskuje się w taki sposób, że najpierw olej zostaje wytłoczony a następnie gotowany, aż do momentu, kiedy woda całkowicie wyparuje. Za pomocą tego tradycyjnego czynu przebiega proces rozpadu rycyny.
Olejek był uznany w charakterze leku już w zamierzchłych czasach. Sporo lat temu olej rycynowy stosowany był za pośrednictwem doktorów jako specyfik przyspieszający poród. W późniejszych czasach uważany był za bardzo ważny lek przydatny przy leczeniu każdego typu chorób.
Olejek rycynowy nie przynależy do substratów szczególnie modnych w Polsce i za granicą. Na rynku istnieje multum rozlicznych odżywek do brwi, włosów albo rzęs, które na nieszczęście nie zawierają w swoim składzie tak ważnego wytworu jak olej rycynowy.
Oprócz nabycia olejków rycynowych, są też specjalne sposoby, dzięki którym zdołamy stworzyć odżywkę, która będzie zawierać olejek rycynowy, na własną rękę. Co jest potrzebne do stworzenia olejku, z wyjątkiem jego samego? Wypada przygotować kwasek cytrynowy oraz żółtko jajka. Składniki mieszanki wypada ze sobą zmiksować, a nstępnie nałożyć na rozdwojone końcówki włosów. Natomiast jeśli planujemy dokonanie zakupu, to odpowiednim miejscem na kupno olejku rycynowego będzie sklep z kosmetykami. Olejek kosztuje od 2 zł – ale koszt danego olejku będzie powiązana z jakością danego olejku rycynowego.
Niewiasty spodziewające się dziecka nie powinny stosować olejku rycynowego ani jakichkolwiek artykułów, które go zawierają.

Podobne wpisy o medycynie:

Posted by: admin

Related articles
 

Back to Top